Friday, March 9, 2012

Arhitectura ecologica

Ecologia aplicata in domeniul arhitecturii se bazeaza pe o serie de exigente specifice:
  • ecologia spatiului construit
  • materiale de constructie ecologice
  • consum energetic redus
  • asigurarea energiei din surse regenerabile
Ecologia spatiului construit trebuie privita din mai multe puncte de vedere. In primul rand spatiul in care construim trebuie sa fie unul natural, departe de surse de poluare. Terenul trebuie sa beneficieze de un sol propice executarii constructiilor (din punct de vedere geologic, al nivelului apei subterane, al stabilitatii, urbanistic, etc.), expunerea catre soare trebuie sa fie favorabila iar existenta unei surse de apa este absolut necesara. In ce priveste spatiul interior proiectat, acesta trebuie sa fie in primul rand functional, dimensionat conform necesitatilor fara a se exagera, deoarece spatiile supradimensionate implica un consum energetic mai mare. Acesta trebuie de asemenea aranjat astfel incat sa asigure o relatie fireasca, utila si confortabila intre zonele de zi, de noapte si cele utile. Orientarea cardinala corecta a spatiilor este vitala in arhitectura ecologica si trebuie sa asigure iluminarea si incalzirea naturala precum si o relatie vizuala adecvata cu spatiul exterior.
Materialele de constructie ecologice sunt in primul rand materialele traditionale naturale: lemn, piatra, pamant, stuf, etc. Exista in acest moment foarte multe materiale pe piata denumite ecologice, dar care in realitate nu sunt produse industriale obtinute in urma unor procese tehnologice complexe fizico-chimice care implica un consum mare de energie si genereaza poluare. Aceste materiale sunt promovate ca fiind ecologice deoarece sunt obtinute in urma recilarii deseurilor sau din materie prima naturala, fiind biodegradabile. Reciclarea in sine este un concept ecologic si poate asigura un plus in constructia si amenajarea unei locuinte ecologice doar atunci cand vorbim despre obiecte si materiale reconditionate corespunzator si refolosite prelungindu-se astfel durata lor de viata (decoratiuni, obiecte de mobilier, etc).
Consumul energetic redus se reflecta in primul rand la energia consumata pentru incalzirea locuintei, la iluminat, la functionarea aparatelor electrocasnice, la producerea apei calde menajere, la pomparea apei, etc. Consumul energetic poate fi redus printr-o buna izolare termica a constructiei, prin expunerea spatiilor catre soare, eliminarea puntilor termice, izolarea suprafetelor vitrate mari pe timpul noptii. De asemenea este important ca sursele de incalzire sa fie ecologice si cu un randament ridicat, sa se foloseasca recuperatoare de caldura.
Asigurarea energiei din surse regenerabile poate fi facuta folosind energia vantului, a soarelui, geotermala, biomasei, a apei. Sistemele actuale sunt din ce in ce mai performante si interesul public pentru independenta energetica fiind tot mai mare cu siguranta in scurt timp va fi posibil ca orice locuinta fie ea si izolata sa poata sa-si asigure consumul energetic din astfel de surse.

No comments:

Post a Comment