Tuesday, March 13, 2012

Casele de lemn FAQ's

Nu putem vorbi la modul general despre casele construite din lemn deoarece exista foarte multe variante in care lemnul poate fi folosit la constructia unei case. Lemnul este folosit in primul rand la structura de rezistenta (stalpi, grinzi, cosoroabe, pane, popi, capriori, etc) dar si ca material pentru pereti exteriori si interiori, precum si la finisaje. In functie de gradul de finisare si de esentele de lemn folosite, costurile de constructie a unei case din lemn pot varia foarte mult, de la 150-200 euro/mp la o casa construita din lemn de rasinoase ecarisat  pana la 500-600 euro/mp la o casa construita din elemente de lemn stratificat cu finisaje din esente nobile tratate impotriva daunatorilor, umiditatii si focului. In continuare gasiti cateva raspunsuri la intrebari frecvente in legatura cu casele din lemn.


Ridgewood Residence LA, USA

Sunt casele din lemn mai ieftine decat cele clasice?
Nu, daca e sa comparam conditiile pe care le ofera o casa construita in sistem blocuri ceramice eficiente termic + structura simpla din beton armat (centuri, stalpisori, plansee) + acoperis sarpanta cu o casa construita din elemente de lemn dimensionate, uscate, tratate corespunzator. Pretul  de constructie "la rosu" este aproximativ acelasi, luand in considerare acelasi nivel de izolare termica.


Constructia caselor din lemn dureaza mai putin?
Da, termenul de executie al unei case din lemn de 100-150mp poate fi de 3-4 saptamani la rosu, peste cota fundatiei, pe cand in cealalta varianta care implica numeroase procese umede, cofraje, etc. timpul poate ajunge si la 8-12 saptamani. Ceea ce e mai important este ca o astfel de casa din lemn poate fi construita in 3-4 oameni (2 dulgheri si 1-2 necalificati), pe cand constructia clasica implica o forta de munca mai mare pentru a realiza termenul dat (5-6 persoane).

Sunt casele de lemn mai rezistente la seism?

Casa Maramures

Da. Casele cu structura din lemn sunt mai rezistente mai ales in cazul unor miscari tectonice puternice datorita elasticitatii materialului lemnos. Un alt avantaj il reprezinta faptul ca nu apar deformari sau fisuri in elementele de rezistenta chiar si in cazul unor seisme moderate care pot afecta constructiile de zidarie si beton clasice.

Riscul la incendiu este mai mare la casele din lemn?
Nu. Incendiul izbucneste de cele mai multe ori de la instalatiile electrice prost facute sau de la utilizarea necorspunzatoare a aparatelor sau echipamentelor. Cele mai multe incendii se declanseaza in acoperisul sarpanta sau in interiorul casei. Conditiile sunt aceleasi in cazul unui incendiu pentru cele doua tipuri de constructii, diferenta e ca la o constructie din zidarie, dupa un eventual incendiu de proportii, ramai cu peretii in picioare (daca asta te incalzeste cu ceva). Va amintesc totusi ca vorbim despre constructiile din lemn ignifugat corespunzator.



No comments:

Post a Comment