Friday, March 9, 2012

Locuinta - trecut si prezent

Locuinta este definita ca spatiul protejat in care omul isi desfasoara activitatile de odihna, interactiune cu familia, petrecere a timpului liber, etc. O definitie ceva mai poetica prezinta locuinta ca universul privat destinat manifestarii libertatii totale a mintii, trupului si sufletului uman.
Dincolo de definitie, locuirea a fost si va ramane una din necesitatile primare a omului, ocupand un loc important in viata sa.
Observand evolutia societatii din ultima perioada de timp, se pot constata o serie de probleme care afecteaza in mod direct locuirea:
  • cresterea demografica
  • degradarea mediului inconjurator
  • dependenta exacerbata fata de sursele de energie conventionala
  • epuizarea resurselor naturale
  • discrepanta crescanda intre numarul oamenilor bogati si al celor saraci
  • sustinerea unei economii bazate pe consum
Toate aceste probleme duc implicit la degradarea calitatii locuirii si afecteaza direct sanatatea fizica si psihica a oamenilor. Pentru a va da seama de implicatiile celor de mai sus, va invit sa faceti un experiment: petreceti o mini-vacanta de 2-3 zile intr-o locuinta traditionala de la tara construita la inceputul secolului trecut sau mai devreme si comparati senzatiile pe care le traiti cu cele pe care le aveti intr-un spatiu modern construit, fie el casa sau apartament de bloc. Daca reusiti sa vedeti dincolo de lipsa confortului cu care v-ati obisnuit, veti constata ca o casa traditionala construita ecologic 100% are un efect benefic extraordinar din toate punctele de vedere.

In consecina, o tendinta care este din ce in ce mai raspandita e cea a construirii caselor ecologice. Exista curente radicale in aceasta abordare care promoveaza locuintele rudimentare construite ecologic ca in trecut, exista tendinte ce opteaza pentru o cale de mijloc prin imbinarea conceptelor traditionale cu cele moderne, folosind materiale si dotari care asigura un confort sporit, precum exista si tendinte care folosesc concepte moderne noi atat in forma si structura caselor, materiale si dotari high-tech care au ca scop reducerea consumului energetic si sporirea confortului.
Asa cum s-a dovedit intotdeauna ca o cale de mijloc e cea mai potrivita pentru utilizarea la scara larga, cu siguranta ca si in locuire conceptul unei casei ecologice ieftine (in executie si exploatare), sigure si confortabile va avea cel mai mare succes.

1 comment:

  1. Imi place foarte mult cum ai realizat acest sait, iar in privinta textului, apreciez competentele si mai ales bunul simt, buna masura a acelor relatate si in plus, o oarecare detasare si onestitate ce transpar dupa citirea continutului.
    Arhitectura este la ora actuala un camp de lucru cu vaste deschideri si analizarea tendintelor contemporane te poate duce catre zone care ies din aria traditionala a preocuparilor arhitectilor de altadata, care erau constienti de natura meseriei lor. Arhitectii erau si ei o ramura a Artei alaturi de pictura, sculptura, muzica, literatura, etc. Artele s-au diversificat pe parcursul istoriei cu noi achizitii, de lafotografie, pana la film.
    In arhitectura lucrurile au evoluat la fel de dramatic, trecand dincolo de armonie, ritm si echilibru pana la disarmonie, aritmie si dezechilibru, care au devenit (cu acte in regula !) preocupare de succes a noilor adepti ai acestor reguli.
    Poate ca si viata noastra a devenit acceptabila adoptand stari de lucru care nu ne mai deranjeaza, cum ar fi starea de dezechilibru, disarmonie si aritmie din arta de a trai.
    E de studiat.
    Succes si continua sa scrii.

    Cu respect,
    arh. Victor MODORAN
    2013.03.01

    ReplyDelete